Pevná linka +420 545 229 578
Mobilní telefon +420 603 836 021

Kdy není vhodná magnetoterapie?

Publikováno 21.9.2023

Magnetoterapie je zdravotnický postup, který se stává stále oblíbenějším v léčení různých onemocnění a potíží. Avšak existují situace a podmínky, kdy by tato léčebná metoda neměla být používána.

Kdy není vhodná magnetoterapie? - magnetoterapie

První z nich je těhotenství. Přestože nejsou známy zprávy o negativních účincích magnetických polí na plod, je nutná předběžná opatrnost. Těhotenství je období, kdy musíme být velice opatrní na to, co přijímáme do našeho těla, a to zahrnuje i magnetická pole. Bez dostatečných studií potvrzujících bezpečnost této terapie pro plod, je lepší se jí vyhnout.

Vedle těhotenství je důležité zmínit, že magnetoterapie může narušovat činnost některých citlivých lékařských elektronických zařízení, jako jsou kardiostimulátory nebo podpůrné sluchové zařízení. Tyto přístroje mohou být citlivé na magnetická pole a jejich narušení může vést k vážným zdravotním komplikacím.

Dalším důležitým bodem je, že magnetoterapie by neměla být používána při krvácení jakéhokoli původu. Magnetická pole mohou ovlivnit průběh krvácení a zhoršit situaci.

Tuberkulóza je další onemocnění, při kterém by magnetoterapie neměla být použita. V současnosti neexistují žádné studie prokazující bezpečnost a účinnost magnetoterapie při léčení této nemoci.

Magnetoterapie by měla být také vynechána u osob, které měly operaci zhoubného nádoru nebo byly léčeny chemoterapií. Naopak, u infekčních nebo plísňových chorob je magnetoterapie také kontraindikována.

Při záchvatovitých neurologických onemocněních, jako je epilepsie, je tato terapie také kontraindikována. Magnetická pole mohou vyvolat záchvaty u osob, které jsou na ně náchylné.

Bolesti neznámého původu v krajině břišní jsou dalším důvodem, proč by se měla magnetoterapie vyhnout. Bez přesné diagnózy by mohla tato terapie potenciálně zhoršit základní stav, který vyvolává bolest.

Hematologická onemocnění, onemocnění krve, jsou další oblastí, kde by magnetoterapie neměla být použita. Stejně tak při extrémně nízkém krevním tlaku by tato terapie mohla způsobit komplikace.

Co se týče menstruace, magnetoterapie by neměla být použita dva dny před a dva dny po menstruaci. Během menstruace je však možné tuto terapii aplikovat mimo bederní oblast.

Kombinace magnetoterapie s léčbou steroidy a elektroléčbou se nedoporučuje. Na druhé straně, kombinace se světloléčbou je považována za ideální.

Je rovněž důležité zdůraznit, že během léčby pulsním magnetickým polem by neměly být prováděny žádné rentgenové vyšetření nebo léčba ozařováním, a to kvůli možnému negativnímu vlivu na dosažené výsledky terapie.

V ideálním případě by měla být magnetoterapie použita jako doplněk k tradičním léčebným metodám a vždy ve spolupráci s odborníkem, který je schopen posoudit možné rizika a přínosy této terapie pro konkrétního pacienta.



Odešlete nám jednoduchý kontaktní formulář a my se Vám ozveme. Rádi Vám s čímkoliv poradíme.